neděle 10. února 2013

Ostkupan a dal

Ustrednim bodem predchozich dni bylo moje stehovani na kolej, coz krome baleni a samotnyho presunu znamenalo hlavne vysmycit byt pani G (to jsem jeste nevedela, ze to samy me ceka na koleji) a nakup novych veci v Ikei. To prvni, ac to vypadalo jako nadlidsky ukol, dosahnout puvodniho lesku drezu a smazat stopy po bramboracich na sklokeramicky desce, se mi nakonec povedlo, to druhy mela byt zabava, ale dopadlo to zase tahnutim mnoha kil z hodinu vzdalenyho nakupniho centra. Ale Ikea snidane za 5 SEK za to snad stala.
Ostkupan je 14ti patrova krabice na soklu, cca 10 minut mhd od Korsvagen, s nejlevnejsima bytama pro studenty. Vetsinou fungujou jako byt se 4 samostatnyma pokojema, spolecnou kuchyni pro 4 a spol. koupelnama pro dva. Ja sem vyfasovala 12. patro s velkym oknem na vychod (s vetraci klapkou!), Litevku, Singapurku a Rumuna, se kterym mimochodem sdilim koupelnu, pokoj s ultrakluzkou podlahou (au) a misto v lednici, ktera mi po prvni noci na uvitanou vsechno jidlo zmrazila na led. Tak jsem si zaridila pokoj, vydrhla s pomoci Litevky kuchyn a koupelnu - konecne to zacalo pripominat ty hezky obrazky z Ostkupanu, co jsme videly na internetu - a ted si tu pekne bydlim.) Ostatni jsou ale porad zalezli ve svych norach, takze o jejich existenci vim jen diky obcasnymu bouchnuti dveri a pribyvajici spine na koupelnovy predlozce - podezrivam Koudyho z Rumunska, ze si nemyje nohy.



Ve skole to hezky pokracuje, meli jsme intenzivni tyden s Design Systems plny prednasek a workshopu, kdy jsme pomoci ruznych analyz a diagramu zkoumali system zadanyho projektu v Helsinkach. Mam pocit, ze jsem se za tu dobu naucila mnohem vic nez u nas za cely semestr, od rana do vecera sedime (nase bezkonkurencni skupina v zastoupeni Svedsko, Cina, Kenya, Cechy) a premyslime, argumentujeme, kreslime, hledame, nechapeme, ale nakonec pochopime, odprezentujeme a mame z toho radost. Nuti nas pouzivat hlavu a prichazet s vlastnima invencema, umime pouzivat kauzalni smycky, zname dvanact bodu pusobeni pro zasah do systemu a vymysleli jsme princip technologie efektivniho osvetleni silnic pomoci znalosti z biomimetiky. Jsou to docela slozity veci, ale presto je to tak nejak jednodussi a zabavnejsi, nez to, s cim se trapime na CVUT... Pristi tyden jsou "velky" prezentace, pak odjede polovina tridy na Zanzibar delat Reality studio a my budem pokracovat. Docela bych jela s nima, George rikal, ze me vezme na zada a kdyz to nevyjde, tak s nim pry misto toho muzu odjet v cervnu do Keni, odkud je, a muzu byt jeho druha manzelka... Tati?)
V atelieru nic moc, nikdo nas k nicemu nevede, konzultace jsou typu: hm, jo, to je dobry, uvedomte si co delate, rikate ze to chcete takhle, tak se na to soustredte, hm, hm.... Takze si sami utvarime co a jak budem delat a v jaky forme to odevzdame. Ale objevila jsem dilnu! Je tam strasne moc stroju na vsechny mozny materialy a nejvic jsem si oblibila laser na dreveny desky, tak snad budu mit cas na naky vytvory.





Mela jsem taky prvni a zatim posledni lekci svedstiny - kurzy jsou strasne drahy, takze je lepsi chodit na tzv language cafe ve skole nebo ve meste, kde se mluvi podle toho co se zrovna sejde za narodnosti. Pro uplnyho zacatecnika trochu drsarna, takze zkousim zatim svedstinu pro samouky v pdf. A k tomu se cpu skoricovyma snekama! Ale abych si jen nevalela sunky doma, vyuzila sem nasi kouzelny karty pro novy studenty, kde jsou slevy a volny vstupy na vsemozny akce v Goteborgu, a koupila listek do Opery na jedno tanecni performance v breznu. Ve ctvrtek jsem byla v Goteborg Symhony Concert Hall na prednasce o historii mistniho orchestru po ktery nasledoval koncert Brahmsovy 2. symfonie, losos na cockovym salatu a vino a hudebni kviz - v tom si Svedi obzvlast libujou. Manager orchestru cte do mikrofonu otazky tykajici se koncertu, Svedska, hudby obecne, mistnaci utvori skupiny, uvelebi se dokola v kreslech a peclive si zapisuji odpovedi na papir. Na ten kviz uz tam nikdo ze studentu nebyl, tak mi bylo toho kluka trochu lito ze musel cist otazky v Anglictine jen kvuli me, ale bylo to fajn. 
A nejaktualnejsi vec je, ze chodim o vikendu plavat do Valhallabadet, kde je nejlepsi 50ka s sirokou drahou pro kondicni plavani, kde se plave ve dvou smerech kolem dokola a kdyz se chcete zaradit, musite pockat az bude vetsi mezera a nevyfasovat pred sebou zrovna nakou zelvu. Ale treba hrosice jsou dobry, ty delaj protiproud, takze se clovek pekne namaka a pritom udrzuje tempo jako ostatni. A tak si tam hezky plavu svuj kilometrik a koukam se pod vodou na uzasnej synchronni tanec nohou. Priste jdu vyzkouset saunu a snad se taky podivam zase nekam ven...






6 komentářů:

  1. jeste co jsem videla na filmovym festivalu:
    http://www.youtube.com/watch?v=PspROQgS9MI
    http://www.youtube.com/watch?v=ZqU9hxssIZs
    http://bellevillebaby.com/trailer/
    a vsechny byly dobry)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna jsem si říkala, že už bys měla být přestěhovaná -> tedy by to chtělo nový příspěvek... otevřu blog a hle! :) Třeba se Rumun jenom nezouvá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako je mozny ze se sprchuje v botach.)

      Vymazat
    2. Někteří lidé dělají divné věci :D ale jestli se sprchuje, tak nemůže mít tak extrémně špinavé nohy... Sherlocku, tuhle záhadu musíš vyřešit!

      Vymazat
  3. Trochu to z toho textu vypadá jako že si tu Litevku používala jako hadr a smeták, tak doufám že nebyla moc naštvaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hehe, ja vim, rikala jsem si ze to tak bude znit, ale zvladla to)

      Vymazat