neděle 27. ledna 2013

Erasmus sucks, Sweden rocks!

...aneb to byly moje dojmy tohoto tydne po tom, co probehla prvni a doufam ze toho typu posledni erasmus party. Ten vecer jsem totiz mela pocit, ze skoro vsichni studenti, co sem prijeli, nemaj vkus, charakter ani mozek, a stejskalo se mi po blbnuti s myma kamaradama v Praze...
Nastesti v pondeli zacala skola, takze jsem poznala konecne taky nejaky architekty a spoustu dalsich skvelych lidi. Pro ty, co nevi: studuju na Chalmers University of Technology, jejiz obri kampus mam momentalne asi 10min pesky. Architektura ma samozrejme nejlepsi barak s velkym ctvercovym atriem, kolem kteryho jsou tridy a kancelare, nez se dostanete do tridy, musite projit na kartu asi peti dverma, coz je zpocatku problem, kdyz nam karty nefungujou (stejne jako vetsina ostatnich veci, ackoliv to na zacatku vypada vsechno dokonale zorganizovane). Semestr je rozdeleny do dvou casti, v prvni, ktera konci po velikonocich, mam klasicky architektonicko-urbanisticky atelier a teoreticky predmet Design Systems, v druhy se budem v ramci predmetu Architecture Competition ucastnit regulerni souteze (alespon myslim).

U+A/DL STUDIO
V atelieru uz znam par lidi z minulyho semestru, takze mi reknou co a jak, budeme muset dohnat to, co oni stihli za podzim, ale jelikoz nam vedouci poskytnou veskery analyzy a informace o projektu, na kterym budem pracovat, nebude to tak tezky. Jako lokalita je zadana oblast Frihamnen neboli free harbor, soucast celyho prumyslovyho pobrezi kanalu Gota Alv, ktery fungoval jako pristav pro import bananu (odtud nazev nejvychodnejsiho mola). Dneska jsou na tehle 'prstech' sklady, zavodni draha pro auta a pusto, na severu chaos a intenzivni doprava, na jihovychode rozvijejici se oblast Lindholmen se skolnim kampusem a administrativou. Podle vseho jde o jedno z nejprestiznejsich mist co se tyce vzdalenosti od centra, mesto se ale o nej moc nezajima, podle toho, co jsme videli v Alvrummet, coz je takovy centrum pro mistnaky, kde jsou veskery informace o historii, mapy a velky model oblasti kolem reky s drevenyma stavajicima budovama a polystyrenovyma projektama, ktery se po realizaci udelaj znova ve dreve. Je to asi tak slozity misto, ze mesto nevi co s tim a prozatim ho nechava tak jak je, nicmene v jakemsi masterplanu se pocita s tim, ze to bude nova oblast predevsim pro bydleni, cimz se v projektu ridime. Pracujeme ve skupine, je nas sest, z toho jedna svedka, zatim jsme ve fazi premysleni, argumentovani, analyzovani sirsich souvislosti, navrhovani charakteru oblasti a jejich propojeni s okolim - strasne me to bavi. Jsme 4 architekti/urbanisti a 2 inzenyri, kteri teda zatim mlci a mam obavy ze na jejich pole pusobnosti za tak kratky cas nedojde.

DESIGN SYSTEMS
Nevim, jestli dokazu vysvetlit podstatu tohodle predmetu, nicmene me taky hodne bavi.) Jde vlastne o to naucit se divat se na projekty trochu jinak, analyzovat pomoci ruznych nastroju - map, zjistit na principu jakych systemu projekt funguje apod. Na zacatku jsme meli ve skupinach udelat malou prezentaci na zadane tema - nase bylo self-organized systems, coz je treba formovani ptacich nebo rybich hejn, struktura DNA, princip wikipedie nebo nas mozek, proste strasne zajimavy (fakt!). Semestralnim ukolem bude to, ze na jakysi superekologicky projekt vystavby bydleni v Helsinkach budeme aplikovat to, co se naucime - netusim co to bude, zatim jsme jen meli definovat co si o projektu chcem najit a najit to.


Jinak receno, je to zajimavy a nenarocny studium, kde je presne stanoveny cas na prednasku, na obed, na to udelat praci ve skupine nebo precist si knizku, a pak uz mate volno.
Takze mam zase trochu vic prochozeny mesto, byla jsem po x letech bruslit - coz zacalo klopytanim s tucnakem a skoncilo nebojacnym utkanim v hokeji s nejakyma klukama. Ve ctvrtek probehla mega kick off party pro vsechny studenty ve meste, kde kupodivu hrala vyborna hudba v podani svedsky folk-rockovy kapely, v sobotu se ve skole konala mezinarodni vecere, takze jsem se vyradila v kuchyni s bramborakama, a taky zacal Goteborg International Film Festival. Podle mych propoctu si to muzu dovolit, takze jsem nakoupila listky na filmy, ktery se mi hodili do rozvrhu a meli by podle kritiku stat za to, a vcera jsem uz videla sekci kratkych svedskych filmu, juchuu!

Jedina vec, ktera se mi uplne nelibi, je ta zima, ke ktery se ted pridal desivej vitr. On teda alespon podle Beaufortovy stupnice neni tak desivej, ale jelikoz bydlim pomerne vysoko, tak to kolem okna a balkonu vydava dost strasidelny zvuky a to se mi nelibi...)

A co se tyce prezidentskych voleb, tak kazdymu vzkazuju: se stim smir!

















7 komentářů:

  1. Jé a vy ste byli u Magasin D!
    Ty máš všechny předměty najednou?
    Nevadí. Hlavně nezakopni o Anu Betancour a až bude něco řikat Sonne tak vypínej, nemá to cenu se to snažit chytit. Je to jako když mluvim já.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky! Chutnaly jim bramboráky? :)

    OdpovědětVymazat
  3. jj, moc! Dokonce se vedle nich objevili jeste jedny, ale zatim sem nenasla od koho. Je tu proste nekde naka ceska ale porad mi unika))

    OdpovědětVymazat
  4. Za drozda na větvi máš ode mne pochvalu!! Nevěřícně civí! Ten je úžo!! Andula

    OdpovědětVymazat
  5. moc se mi to líbí babička

    OdpovědětVymazat
  6. Bezva :) no, nakonec nejsi na erasmu, aby ses družila s Čechama, že :))) však ona si tě najde :D

    OdpovědětVymazat
  7. (Pokud pomineme možnost, že se ty tvoje zázračně rozmnožily :)))

    OdpovědětVymazat